Permanente ontharingen IPL

Veel mensen hebben last van ongewenste haargroei. In de loop der tijd zijn er allerlei technieken ontwikkeld om dit tegen te gaan.

Meest gangbare technieken als epileren, waxen, harsen en ontharingscrèmes worden breed toegepast, maar geven helaas geen blijvend effect. Voor die mensen die kiezen voor een permanente oplossing biedt IPL behandeling uitkomst.

 

 

De betekenis van IPL

De afkorting IPL staat voor Intense Pulsed Light. Door gebruik te maken van lichtflitsen wordt invloed uitgeoefend op de haarzakjes. Het is de bedoeling deze opzettelijk te beschadigen, waardoor een haartje niet meer terug groeit.

 

Resultaat met IPL

Vrijwel alle lichaamsdelen waar haar groeit kunnen worden behandeld. In de praktijk is gebleken dat de haargroei met ca. 80 à 90% kan afnemen. Het eventuele restant bestaat uit dunnere haren die lichter van kleur zijn. Witte of grijze haren kunnen niet vernietigd worden, ze vallen wel veel minder op na behandeling.

 

Is IPL pijnlijk? 

De meeste huidtypes verdragen IPL goed. Het voelt een beetje alsof er met een elastiekje zachtjes tegen de huid wordt geschoten. Na de behandeling is er soms sprake van enige roodheid die meestal dezelfde dag nog verdwijnt.

                                             

Het aantal benodigde behandelingen

Doorgaans heeft men 8 tot 15  IPL behandelingen nodig met een interval tussen de 4 en 8 weken. Dit is afhankelijk van de groeicyclus van een haar.
We onderscheiden: de groeifase ( anagene ), de regressieve fase ( katagene ) en de rustfase ( telogene ).
Alle haren zijn nooit tegelijkertijd in de groeifase. De groeifase is de fase waarin een haar behandelbaar is.

 

Advies voor, tijdens en na de behandeling

Minimaal 5 weken voorafgaand aan de  IPL behandeling worden  waxen, ontharingcremes en epileren af geraden. Tussen de IPL behandelingen door is scheren wel toegestaan. De dag van de behandeling trimt u de haren tot op 2 à 4 mm lengte, voor de beste resultaten. Wat ook sterk wordt afgeraden is het vermijden van overmatig zonlicht. IPL-flitslicht kan minder goed inwerken op een zongebruinde huid.

 

Het verloop van een behandeling

Wanneer de lichtstraal op de huid terecht komt wordt deze door het haar- en huidpigment geabsorbeerd.  Als de warmte via het haarpigment het haarzakje bereikt wordt de haarwortel vernietigd. Een watergekoelde kop voorkomt schade aan de huid. De bovenlaag van de huid wordt gekoeld door het koelsysteem, waardoor het prikkende gevoel van de behandeling wordt afgezwakt. Het verlies van en het los gaan zitten van de haren vindt plaats ca. 1,5 week na de behandeling.

 

Resultaat 

Bij de behandeling van de haarzakjes wordt de eiwitstructuur van de haarfollikel onherstelbaar vernietigd, waardoor een haar niet meer terug kan keren. Slapende huidfollikels vormen hierop een uitzondering. Zij kunnen in een latere fase van het leven geactiveerd worden. Dit kan o.a. onder invloed van wrijving, hormonale veranderingen of het gebruik van medicaties. Deze slapende follikels kunnen soms wat nieuwe haren doen ontstaan.

 

Contra indicaties bij IPL behandeling:

  • kwaadaardige huidaandoeningen
  • hartinfarct (jonger dan 6 maanden)
  • pacemaker
  • inwendige defibrillator
  • tijdens antibiotica kuur
  • zwangerschap
  • tijdens geven van borstvoeding
  • epilepsie
  • Het nemen van St janskruid

Bent u er nog niet zeker van of een IPL behandeling de gewenste/beste methode voor u is ?
Tijdens een vrijblijvend intake zullen wij al uw vragen beantwoorden en tevens een proefflits maken. 


In het geval dat IPL voor u  niet de juiste behandeling mocht zijn, dan kunt u kiezen voor harsen als alternatieve ontharingsmethode.